Til forsiden

Atomer
 ▪ Menneskets grundstoffer
 ▪ Kemiske forbindelser
 ▪ Kredsløb

Væskebalancen

Energi
 ▪ Cellen

Næringsstoffer
  ▪ Kulhydrat
  ▪ Fedt
  ▪ Protein
  ▪ Alkohol
  ▪ Vitaminer
  ▪ Mineraler

Kostberegning
  ▪ De 8 kostråd

Syrer og baser
  ▪ pH-værdi

Rengøring
  ▪ Mærkning
  ▪ Faresymboler
  ▪ Miljø

Mikroorganismer
  ▪ Virus
  ▪ Bakterier
  ▪ Svampe
  ▪ Klamydier
  ▪ Smitte
  ▪ Immunforsvaret

 

 

 

Syrer og baser


Når forskellige grundstoffer reagerer med hinanden, er det en kemisk reaktion der sker. Den kemiske reaktion bestemmer om resultatet bliver en syre, en base eller et neutralt stof. Der findes syrer og baser både i mennesket og overalt i vores miljø.

Hvad er en syre?

I vores dagligdag kender vi syrer mange forskellige steder fra.
  • I madvarer: De fleste af de madvarer vi spiser indeholder forskellige syrer f.eks. frugter, grønt og mælkeprodukter. Vi bruger også ofte en syre, når vi vil konserverer madvarer, f.eks. eddikesyre i agurkesalat og marinerede sild. Både de naturligt forekommende syrer og dem vi tilsætter madvarerne har en gavnlig virkning i forhold til at øge holdbarheden af varen. Bakterier kan ikke leve særligt godt i sure omgivelser.

  • I kroppen: Rundt om i vores krop er der også forskellige syrer. I vores mavesæk er der saltsyre, der sørger for at slå bakterier ihjel og hjælper med at nedbryde den mad vi spiser.

  • I rengøringsmidler: Vi bruger også syrer i forbindelse med rengøring, da syrer har den egenskab, at de kan opløse kalk og metal. Når vi skal fjerne kalk fra f.eks. elkedler eller toiletter er det en syre vi bruger.
Mange af de syrer der findes i madvarer har fået navn efter, hvor de findes, citronsyre i citroner, mælkesyre i sure mælkeprodukter, vinsyre i vindruer og æblesyre i æbler.

Fælles for alle syrer er, at de smager syrligt. Ufortyndede er mange syrer dog kraftigt ætsende, så man må naturligvis ikke smage på syrer, man ikke kender.

Definition på syre:

En syre er et stof, der kan fraspalte en eller flere brint-ioner (H+).

Eksempel: HCl ® H+ + Cl-

Når saltsyre (HCl) opløses i vand spaltes det i brintioner (H+) og chloridioner (Cl-).

Alle syrer indeholder brint (H). Men det er ikke alle stoffer der indeholder brint (H) der er syrer, f.eks. indeholder vand (H2O) også brint, men vand er ikke en syre.

Eksempler på stærke og svage syrer er:

Det der bestemmer syrens styrke er dens villighed til at fraspalte H-ioner. Stærke syrer er meget villige til at afgive H mens svage syrer ikke er så villige.

Stærke syrer: Salpetersyre (HNO3), saltsyre (HCl), svovlsyre (H2SO4)
Svage syrer: Eddikesyre (CH3COOH), citronsyre (C6H8O7).

Hvad er en base?

Basiske stoffer kender vi også fra vores hverdag.
  • I madvarer: Næsten ingen madvarer er basiske, et par enkelte eksempler er dog bagepulver og natron.

  • I kroppen: I vores krop finder vi også forskellige baser, bugspyttet er basisk og sørger for at neutraliserer mavesyren og vores blod er også ganske svagt basisk.

  • I rengøringsmidler: Mange af de almindelige rengøringsmidler vi kender fra vores husholdning er basiske, det gælder f.eks. brun sæbe og sæbespåner.

  • I kemikalier: Mange rengøringskemikalier, der kan bruges til den mere grove rengøring, som afløbsrens og affedtning, er også basiske f.eks. kaustisk soda, salmiakspiritus og natronlud.
Baser kan ligesom syrer være stærke eller svage. Ufortyndede er stærke baser meget ætsende. Baser bruges til at opsløse fedt og hår og til at dræbe bakterier.

Definition på en base:

En base er et stof som kan fraspalte en hydroxid-ion (OH-) eller optage en brint-ion (H+).

Eksempel: NaOH ® Na+ + OH-

Kaustisk soda (NaOH) er en base. Når den opløses i vand spaltes den i natriumioner (Na+) og hydroxidioner (OH-). (Se figuren)
 

Eksempler på baser:

Stærk base: Natriumhydroxid (kaustisk soda, NaOH)
Middelstærk base: Ammoniumhydroxid (Salmiakspiritus, NH4OH)
Svag base: Ammoniakvand (NH3).
 

Faktaboks

Definitioner:

En syre er et stof, der kan fraspalte en eller flere brint-ioner (H+)

En base er et stof som kan fraspalte en hydroxid-ion (OH-) eller optage en brint-ion (H+)

Syrer og baser i menneskets krop

Kroppen er fantastisk til at regulere og beskytte sig selv også i forhold til pH. Vil mikroorganismer udefra trænge ind i kroppen og forårsage sygdom, har kroppen et aktivt forsvar imod det. Blandt andet bryder mikroorganismer sig ikke om hverken et surt eller et basisk miljø, de foretrækker en pH værdi på 7. Når miljøet er surt/basisk, kan mikroorganismerne ikke leve og formere sig, som de har lyst.

Syrer og baser i rengøringsmidler

Der findes både sure og basiske rengøringsmidler, men det mest almindelige er at universalrengøringsmidler har en pH værdi omkring det neutrale (5-9).

Basiske rengøringsmidler bruges til at fjerne fedtede belægninger som f.eks. mados og tjære fra cigaretrøg og stearinlys.

Syrer anvendes i husholdningen til at opløse kalkdannelser og til at desinficere. Når vi desinficerer, dræber eller svækker vi de sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Kalkfjerner, eddikesyre og WC-rens er sure og opløser kalkdannelser.
 

Faktaboks

Syrer opløser kalk og metal
Stærke syrer slår bakterier ihjel

Baser opløser fedt og hår
Stærke baser slår bakterier ihjel

 

Til toppen af siden
 

Syrer og baser i kroppen - Bionordic