Til forsiden Astrologi Krystaller Mennesket Tarotkort Symboler De syv stråler E-mail

  

 

XII - Den Hængte Mand

Astrologi: Planeten Neptun
Nummer: 12
Livets træ: Sti nr. 13, forbinder pragt med styrke
Bogstav: Mem
I Ching: Stagnation
Stikord: Offer

 

 

"Den hængte mand" hænger hjælpeløs i den højre fod på et T-kors. Hans hænder er tilsyneladende bundet på ryggen af ham. Hans frie ben er bøjet og danner sammen med kroppen et 4 tal (i lighed med kejserens). Han er ude af stand til at forme sin tilværelse og kan kun vente på, at en magt udefra skal befri ham.

Fortolkning af Den Hængte Mand
Den hængte mand dukker op i de situationer, hvor vi føler, der bliver vendt op og ned på vores tilværelse. Hver gang intellektet og viljen bliver ubøjelige og magtorienterede, griber naturen til yderliggående foranstaltninger for at få has på menneskets intellektuelle flip, så det kan blive tvunget til at udforske andre dele af dets psyke. Det ubevidste forsøger altid at fremkalde en umulig situation for at tvinge den enkelte til at yde sit allerbedste.

Fortolkning af symboler
Den hængte er påtvunget inaktivitet, han må vende opmærksomheden indad. Der er vendt op og ned på hans tilværelse, og han må tænke sig godt og grundigt om for at lære noget af den situation han er i. Han må række ind i sig selv og op mod ånden for at finde den styrke han behøver. Han er fastlåst, som i en livmoder, hvorfra han kan dukke frem som genfødt.

Den hængte mand er hjælpeløs og ensom. En så forfærdelig isolation eller prøvelse gennem udholdenhed spiller en vigtig rolle i alle indvielsesritualer. Han bliver testet og presset til i sig selv at finde et nyt centrum, som indtil da har været skjult. Hvis han overlever denne oplevelse, dukker han i sandhed frem som en nyfødt, og han får et nyt navn. Der er ikke mange indvielsesritualer i vores moderne kultur. Indimellem pålægger vi os selvpålagt indvielse ved at bestige bjerge, gå i krig eller lave elastikspring.

Indvielse kan forekomme på mange tidspunkter i livet, men ses specielt når vi har nået afslutningen på en bestemt fase, og livet kræver en overgang til nye måder. Det kræver offervilje og mod. Vi har alle gennemlevet perioder i tilværelsen, hvor vi på lignende måde var hængt op af omstændighederne, tidspunkter hvor gamle adfærdsmønstre ikke længere kunne holde os oprejst, hvor livet trak tæppet væk under fødderne på os, så vi følte, at vi befandt os mellem to verdener og der ikke var andet at gøre end at vente og bede.

Selv om den hængte er bundet og korsfæstet ser han ubesværet ud, det ser ud som om han kan stige ned fra korset når han ønsker det.

Vender vi den hængte mand om ser vi, at det ubevægelige bliver forandret til det bevægelige, han danser en jig.

Tidligere blev forrædere hængt med hovedet nedad. Peter bad om at blive korsfæstet med hovedet nedad som udtryk for ydmyghed.

Den hængte må ofre sine tidligere måder at forstå og handle på. Tilbagetrækningen fra verden, kan ses som en mulighed for at udforske det skjulte indre liv. Kun ved at acceptere denne oplevelse med hjerte og sjæl, kan den hængte mand nedkalde en hjælpsom himmelsk magt og skabe kontakt til guderne med sit overpersonlige jeg.

Prøv at gå ind i den hængte mand. Mærk hvordan blodet strømmer til hjernen, ilter den og genopliver ånden. De trætte øjne får nyt liv og fylder vores syn på verden med nye farver.

Ved at acceptere korsfæstelsen samarbejder mennesket med sin skæbne – og vælger den. Og den som vælger sin skæbne, bliver befriet fra den, fordi man overskrider sin skæbne, i det øjeblik man vælger den. Som Kristus på korset må han sige: din vilje ske.

Tallet 12 er årets måneder, dyrekredsen, dagens og nattens 12 timer ved jævndøgn. 4x3 symboliserer forbindelsen mellem de fire elementer (materien) og treenigheden (ånden).

Til toppen af siden

©Lene Christensen